Zinvolle feedback

Informatie analyseren zonder een passende vergelijking is zinloos. Dit is van toepassing op alle zaken in het leven, maar vooral op beleggingen waarin feedback relatief moet zijn om zin te hebben.

Als uw belegging in een jaar 10 % rendement zou hebben opgeleverd, zou u daar tevreden over zijn, of juist niet? Als andere beleggers 15 % rendement hebben behaald, zou u wellicht ontevreden zijn; als anderen slechts 5 % hebben bereikt, wellicht tevreden.

Zonder een relatieve vergelijking, een benchmark, is het onmogelijk om te bepalen of uw informatie goed of slecht is, en wat u ermee zou moeten doen. Maar u kunt niet gewoonweg een willekeurige benchmark gebruiken, de vergelijking moet relevant zijn.

Twintig jaar geleden was het normaal voor pensioenfondsen om hun prestaties te meten ten opzichte van andere pensioenfondsen. Er bestond een hele industrie die de prestaties van pensioenfondsen berekende en samenvoegde. De pensioenfondsen zelf zouden tevreden zijn als hun prestaties beter zouden zijn dan die van de meeste anderen, zelfs als de absolute prestaties zwak waren.

De meeste beleggingen worden vandaag-de-dag gemeten ten opzichte van marktindices. Dat is tot op zekere hoogte beter, maar deze methode schiet nog steeds tekort omdat de informatie zinloos is voor u als belegger.

Voor u is een meer doordachte aanpak van benchmarking het stellen van realistische doelen, zoals een inkomensniveau voor de lange termijn of het sparen voor een bepaalde gebeurtenis, en de voortgang naar deze doelen op regelmatige basis toetsen.

Wat het doel ook is, de vraag om aan uzelf te stellen bij het beoordelen van de prestaties van uw beleggingsportefeuille is niet of deze goed presteerde ten opzichte van een marktindex, maar of het goed genoeg is om uw doel(en) te kunnen bereiken.